Ting du skal huske inden du tager på ferie

For mange danskere er ferier og helligdage en kærkommen tid, men det er også højsæson for indbrud, og derfor skal man passe ekstra godt på sin bolig, uanset om man er bortrejst i en kortere eller længere periode. For når man ikke er hjemme, så kommer huset nemt til at se tomt og ubeboet ud, og det kan lokke en potentiel indbrudstyv til at begå indbrud. Undgå derfor også at skilte med, at du er bortrejst – vent med at dele ferieoplevelserne på de sociale medier, indtil du er hjemvendt. For at mindske risikoen for at få besøg af uvedkommende gæster på din private grund, giver vi dig nogle konkrete råd til hvordan du forhåbentligt helt undgår indbrud. Der er nemlig en række simple ting, du selv kan gøre for at mindske tyvens interesse i din bolig – både indenfor såvel som udenfor.

Det skal du gøre indenfor

Tænd lys i huset

Særligt i de sene aftentimer når det er mørkt og man normalt tænder lys i huset, er det tydeligt for potentielle indbrudstyve at se om der er aktivitet i et hus, og om der dermed er nogle hjemme. Det anbefales derfor at gøre brug af såkaldte tænd og sluk-ure, som kan indstilles til automatisk at tænde for udvalgte lys og lamper på bestemte tidspunkter.

Efterlad lidt rod

Hvis du efterlader dit hjem pænt og ryddeligt, kan det hurtigt komme til at se forladt ud, så lad sofapuderne flyde, legetøjet ligge på gulvet og et par kopper stå på køkkenbordet. Lad også gerne nogle døre være lukket, så man ikke kan se direkte igennem boligen, og undgå at trække alle gardiner og persienner for.

Luk døre og vinduer

Noget af det vigtigste når man er bortrejst, er at sikre, at alle døre og vinduer er lukket forsvarligt. For det handler om at holde en potentiel indbrudstyv bedst muligt ude, og hvis der står et vindue åbent som man har glemt i farten da man skulle afsted, så gør det tyvens arbejde langt nemmere.

Skjul værdigenstande

En anden ting som man hurtigt kan overse, når man skal ud ad døren, er at fjerne og gemme oplagte værdigenstande som er synlige udefra. Har man eksempelvis et dyrt ur eller iPad liggende i stuen eller køkkenet, så kan det friste en potentiel indbrudstyv til at få fingrene i det som kan ses fra vinduet, men tyven kan også tænke, at der muligvis er flere værdifulde genstande i andre dele af huset.

Anskaf en alarm

At have muligheden for at blive informeret om, at et indbrud er ved at finde sted i ens bolig, er yderst effektivt til at få igangsat en reaktion, så tyven ikke har uanede mængder tid til rådighed. At få kontaktet politiet, som dernæst kan rykke ud, vil øge chancen for at tyven bliver pågrebet før han kan nå at komme væk med dine ejendele. Vi anbefaler derfor at få installeret en alarm i din bolig, da det er en effektiv metode til at forhindre et indbrud. Læs mere Jysk Alarm & Sikrings løsninger inden for alarmer her.

Det skal du gøre udenfor

Lås haveredskaber og værktøjer inde

Er du så uheldig, at en indbrudstyv lægger vejen forbi dig, og muligvis har sneget sig om i din have. Så gælder det om ikke at have oplagte arbejdsredskaber fremme, som kan blive brugt til opbrydning af dine døre eller vinduer. Det er derfor vigtigt, at du har fået låst haveredskaber og andet værktøj inde, så det ikke kan hjælpe en indbrudstyv med at komme nemmere ind i dit hus.

Montér lys, der automatisk tænder

At have installeret lys som tænder automatisk, er en effektiv måde at holde indbrudstyve væk. I det indbrudstyven ønsker arbejdsro og at kunne gå ugenert ind og ud af huset, kan man ved at aktiverer udendørslamper og lys skabe opmærksomhed omkring boligen.

Efterlad lidt rod

Ser huset pludselig for pænt ud, indenfor såvel som udenfor i en længere periode, så kan det måske gøre en indbrudstyv nysgerrig over for om der overhovedet er nogle hjemme. Så sørg for ikke at rydde alt for meget op, det kan f.eks. være haveting eller andre småting liggende i haven, som indikerer aktivitet.

Opsæt videoovervågning

At have et overvågningskamera er en effektiv metode til at afskrække en potentiel indbrudstyv. Dette er på baggrund af, at indbrudstyve ikke ønsker at kunne forbindes til et gerningssted, og idet videoovervågning af høj kvalitet vil kunne dokumentere detaljer omkring et indbrud, så er chancen for, at det kan forbinde en bestemt person til et gerningssted forholdsvis stor. Derfor kan det være en god og forebyggende investering at erhverve sig et overvågningskamera, hvis du vil mindske risikoen for indbrud. Læs mere om Jysk Alarm & Sikrings løsninger inden for videoovervågning her.

Nabohjælp til at undgå indbrud i ferien

Indbrud kan forebygges, hvis man i fællesskab aftaler at være opmærksomme på, hvad der sker i nabolaget. Nabohjælp er et samarbejde mellem dig, dine naboer og det lokale politi, og er en fornuftig måde at forebygge indbrud på. Det lokale politi udleverer også gerne mærkater til at sætte på dørene for at skilte med, at I holder øje med hinandens huse og ejendele.

Naboernes opsyn med boligen giver oftest en ekstra tryghed, når man er på ferie. Desuden kan du og dine naboer ved en beskeden ekstra indsats hjælpe hinanden med at få huse eller lejligheder til at se beboede ud, når I hver især er bortrejst. Derfor kan du med fordel indgå en gensidig aftale med naboen om at tømme postkassen, fylde i skraldespanden fra tid til anden, hænge sit vasketøj til tørre på din tørresnor eller eksempelvis parkere sin bil foran dit hus, så du forhåbentligt undgår indbrud.

Hvordan dækker forsikring ved indbrud?

Ved indbrud forholder det sig sådan, at indboforsikringen dækker genstande, som er stjålet. Indboforsikringer dækker alle de ting, som naturligt hører til i et privat hjem, og derfor kan flyttes uden værktøj. Er der derimod sket skader på selve boligen, er det ikke indboforsikringen men husforsikringen, der dækker skaderne. Det gælder eksempelvis, hvis vinduet eller døren er brækket op samt andre skader, indbrudstyven forårsager ved indbruddet.